De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag lager gesloten, net als de andere beurzen in Europa. Er werd een stapje teruggedaan na de flinke koerswinsten een dag eerder. Op het Damrak werd het kwartaalbericht van Randstad positief ontvangen. Wessanen ging daarentegen in de uitverkoop na publicatie van de resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 zakte 0,7 procent tot 520,57 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 789,65 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent. Londen ging 0,2 procent omlaag.

Randstad was een van de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen met een winst van 2 procent. De uitzender wist vorig kwartaal de winst verder op te voeren en keert meer dividend uit. De groei kreeg ook in het begin van dit jaar een vervolg met een omzetstijging van 7 procent in januari. Grootste daler in de AEX was kabel- en telecomconcern Altice met een verlies van 3,6 procent.

De resultaten van natuurvoedingsproducent Wessanen vielen niet in goede aarde. Het aandeel stond onderaan de MidKap met een min van 7,6 procent. Volgens analisten van KBC Securities heeft het moederbedrijf van onder meer Zonnatura afgelopen kwartaal een sterke margeverbetering gerealiseerd, maar was de omzetgroei aan de lage kant.

Beursintermediair Flow Traders (min 0,9 procent) deed een stap terug na de sterke opmars van 27 procent in de afgelopen twee handelsdagen. Vastgoedinvesteerder Wereldhave zakte 2,6 procent na een adviesverlaging door JPMorgan. Ingenieursbureau Arcadis was koploper bij de middelgrote bedrijven met een plus van 0,7 procent.

In Parijs daalde Kering 4 procent ondanks sterke resultaten. Het Franse luxeconglomeraat heeft de winst vorig jaar meer dan verdubbeld. Dat kwam onder meer door het succes van de twee grootste merken van het bedrijf, Gucci en Yves Saint Laurent. Vooral Gucci is bezig met een enorme opmars. Beleggers waren echter bezorgd over de negatieve impact van de wisselkoersen.

De euro was 1,2364 dollar waard, tegen 1,2275 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 0,5 procent goedkoper op 58,99 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 62,43 dollar per vat.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: